Over loslaten

Loslaten

Dingen loslaten voelt ongemakkelijk. Da's gewoon een feit. We leven in een maatschappij waarin voortdurend verwacht wordt dat we evolueren. Een stapje terug nemen zit er vaak niet in.  

Resultaat? Teleurstelling wanneer we niet slagen in die verwachte evolutie. 

Waarom loslaten belangrijk is

Ons leven verloopt zelden zoals we denken dat het zou moeten verlopen. Als je beter kunt loslaten, maak je minder teleurstellingen mee en sta je meer open voor onvoorziene omstandigheden.

Want als iets niet helemaal loopt zoals je had verwacht, dan worstel je daarmee. De werkelijkheid wordt anders dan de geanticipeerde realiteit, en daarmee omgaan is lastig. Dus moeten we afscheid nemen. 

Waarom vasthouden makkelijker is

De neiging van een mens om vast te blijven houden aan pijn is absurd. En tegelijk zo reëel. We kunnen jaren blijven jammeren over een stukgelopen relatie, ergernissen op het werk, ... Maar tegelijk blijven we ook vasthouden aan die situaties. Want we zijn ermee vertrouwd. En soms zijn ze zoals van ons wordt verwacht. Zo kan je jarenlang in een relatie vastzitten, net omdat het nu eenmaal verwacht wordt dat je er één hebt. Of je blijft miezerig op het werk, want job hoppen wordt bekritiseerd.... 

We leven liever in het verleden. We weten wat het verleden biedt, en niet wat de toekomst heeft weggelegd. Daarom houden we vast. We zijn enerzijds bang om zaken te verliezen, en anderzijds bang om nieuwe te ontdekken. De angst voor het onbekende is een kritisch punt.

Maar de beloning als je het toch waagde is immens. 

Wat je eraan kan doen

Aanvaard de situatie zoals ie is. Het heeft geen zin om te blijven mokken als iets anders is gelopen dan je had verwacht. Integendeel, je wordt er enkel maar ongelukkiger door. Niemand kan terugkeren in de tijd of de realiteit veranderen. Let go. 

Als je niet kan aanvaarden, kan je ook niet loslaten, maar geef jezelf daarvoor wel de nodige tijd. Laat je niet onder druk zetten. 

Geef je over aan het toeval. Je hoeft niet alles volledig te beheersen om gelukkig te zijn. De schoonheid in het leven zit 'm er net in om de onvolkomenheid ervan te accepteren. Je hebt nu eenmaal minder macht over je eigen levensgeluk dan je soms zou denken. Dat weten kan helpen. Sta open voor het onverwachte en probeer daarin te genieten. 

Laat illusies over jezelf, je geliefden en zelfs vreemden los. Verlaag de verwachtingen, en je zal zien dat de teleurstelling ook snel zal verlagen. Denk eens goed na over het volgende:

  • je bent zoals je bent en niet zoals je wilt zijn (voor een ander geldt dit ook); 
  • je mag jezelf zijn, dat is genoeg;
  • op de toekomst kun je niet altijd rekenen.

Wat wij eraan kunnen doen

Heel veel mensen zoeken professionele hulp om om te gaan met de realiteit. Niet kunnen loslaten komt veel voor. Iedereen heeft er wel min of meer last van. Een groot deel van ons heeft er heel veel last van. Dan kan een psycholoog echt helpen. 

Neem vrijblijvend contact met ons op om te ontdekken wat we hierin voor jou kunnen betekenen. Dat kan via 051 80 50 80 en info@therapeutischzorgpuntn.be

Deel deze pagina: