Onze logopedist Jan Vanthomme botste op een zeer interessant online artikel rondom digitale media in het gezin, geschreven i.s.m. 123 digit en Child Focus. De dag van vandaag is digitale media namelijk alom aanwezig in elk doorsnee huishouden. Maar hoe kun je precies te weten komen wat je kinderen online doen én - belangrijker nog - of ze daar risico’s lopen?
We vatten het in deze post graag kort samen voor je.
Bron: https://www.123digit.be/nl/media/wtc/omgaan-met-digitale-media-in-je-ge…
6 gouden tips om te weten te komen wat je kinderen online doen
- Stel hen vragen over hun leven op het internet: maak het net zo normaal als vragen zoals ‘Hoe was het op school vandaag” en ga in gesprek.
- Wees open en bied een luisterend oor voor wat je kinderen je te vertellen hebben: geef eerlijke antwoorden, aangepast aan de leeftijd van het kind.
- Breng samen online tijd door: bouw een vertrouwensrelatie op rond digitale media en maak het leuk (spelletjes, filmpjes, ...). Vertel ook over wat jou online interesseert.
- Bepaal samen de regels voor het gebruik van digitale media in huis: eenvoudig en gemakkelijk is de boodschap (bv. de 4 G’s).
- Beperk de dingen die absoluut niet mogen: maak er geen verboden vrucht van als het niet hoeft
- Bel 116 000 als je vragen hebt of als een situatie ongepast lijkt: wacht niet, maar zoek hulp indien nodig.
Wat met ouderlijk toezicht op apparaten?
De vuistregel daar is om je kind goed uit te leggen waarom je zijn/haar toestellen beschermt. Want dat doe je ermee. Het mag nooit draaien rond controleren of bespioneren.
Conclusie:
Om kinderen en tieners een veilige digitale omgeving te bieden, is het belangrijk om begripvol te zijn en te zorgen voor een vertrouwensrelatie die de toepassing van bepaalde regels rechtvaardigt.
Uiteindelijk zal de communicatie dan vlot verlopen als er een probleem (ongepaste inhoud, cyberpesten, online geweld, enzovoort) optreedt.