LGTBQIA+ en #IDAHOT

regenboog

Op 17 mei 1990 schrapte de WHO, de wereldgezondheidsorganisatie, homoseksualiteit uit de lijst van geestesziekten. Sindsdien heeft de holebi-en transgendergemeenschap deze dag uitgeroepen tot de Internationale Dag Tegen Holebifobie en Transfobie (IDAHOT) . Vandaag vieren we dat door 1) deze dag in de kijker te zetten, 2) je meer te vertellen over de levende bib van ARhus, 3) en dat allemaal in deze post te doen.

LGBTQIA+

Een mondvol, deze overkoepelende term voor mensen die zich identificeren als Lesbisch, Gay, Biseksueel, Trans, Queer / Questioning, Interseks, Aseksueel of + (alle andere oriëntaties, genders en geslachten). En da's nog zonder de P voor panseksueel gerekend, die er soms ook wordt aan toegevoegd.

Het is duidelijk: de tijd waarin mensen zich ofwel hetero ofwel gay beschouwden is voorbij. Daarbij is bovengenoemde (alhoewel uitgebreide) lijst niet definitief. Het kan ook goed zijn dat je je in deze benamingen niet kunt vinden. Je bent vrij om je te identificeren met datgene waar jij je prettig bij voelt.

IDAHOT is de internationale dag tegen homofobie, transfobie en bifobie. Ieder jaar wordt op 17 mei wereldwijd aandacht gevraagd voor homohaat en de sociale onwenselijkheid daarvan.

#IDAHOT

De dag werd voor het eerst gevierd in 2003 in Canada. Tegenwoordig worden op IDAHOT in meer dan honderd landen activiteiten georganiseerd. Is er anno 2022 nog nood aan zo'n IDAHOT? België scoort bijvoorbeeld wel hoog op de Rainbox Index, maar LGTBQIA+-personen en hun omgeving blijven nood hebben aan verhalen waarin ze zich kunnen herkennen.

De levende bib van ARhus

Geen boeken ontlenen, maar wel mensen. Wat? Jep! Je 'ontleent' een persoon voor een halfuur en neemt hun verhaal mee naar huis. Op zondag 22 mei van 10u - 13u kan je in ARhus kiezen uit 13 verhalen.

Ben je op zoek naar je identiteit? Ervaar je moeilijkheden bij het navigeren van je coming out?

Neem contact met ons op, we zijn er om te helpen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De levende bib is gratis, maar je moet je wel vooraf inschrijven. We geven je de link mee in de post!

Deel deze pagina: